woensdag 21 augustus 2013

De prijs hiervan

Ja, beste lezer, deze blog lijkt gratis maar is het niet. Hans Schitzler waarschuwt ons dat we de aanbieders van deze diensten een kijkje in onze ziel geven. Dat is de prijs van dit medium.

Als Volkskrantabonnee ben ik medeaanbieder van zijn column en heb ik meer inzicht gekregen in de ziel van Hans Schitzler. Hij laat overtuigend zien dat we de prijs graag betalen, maar dat we beginnen te pruttelen wanneer de inbreuk op onze privacy tastbaar wordt.

Voor een filosoof als Schitzler komt die inbreuk vele stappen eerder in zicht dan bij gewone mensen. Zijn ziel, dat is zijn zorg om de macht, het gemak waarmee wij gewone mensen ons laten inpakken doordat we tegenstrijdige opvattingen aanvaarden.

Net als Big Brother ziet Schitzler alles eerder en beter. In naam van ons, uit zorg voor ons.

Hoe kunnen we beide broers onderscheiden? Kies maar uit de volgende opties, ik zal uw keuze niet zien.

  1. Blijven slapen. Bijvoorbeeld door niet meer te bloggen. Slapende mensen zijn niet interessant voor BB's en het onderscheid tussen beide BB's hoeven we dan ook niet te maken. Mijn eerste reactie op Schitzlers column was dan ook het terugtrekken van mijn blogs en er verder mee ophouden. Wat ik nu weer heb doorbroken dus.
  2. Waakzaam blijven. Wie waakzaam is oefent zich in het onderscheid. We moeten niet alleen BB maar ook filosofen kritisch tegen het licht houden. Wie het eens is met Schitzler begrijpt weinig van de macht. De achilleshiel van Schitzlers betoog is zijn gemakkelijk gebruik van het woord macht. Macht is onmacht, denk daar maar eens over na.
  3. Kijken, lezen. Als het waar is dat BB vooral functioneert wanneer hij zelf onzichtbaar blijft, dan is het van belang BB zichtbaar te maken en ook zelf zichtbaar te worden, zodat anderen kunnen zien dat wij strijden. Dat is wat Schitzler doet. Je moet dan ook zorgen dat je veel lezers krijgt. Je moet de prijs voor die zichtbaarheid ten volle betalen. Je moet de sociale media op. BB zal vooralsnog erg blij zijn.
  4. Blijven denken en schrijven. Scherm je ziel voor het grote publiek af, geef een paar happy few de kans te delen in de gesprekken die jouw ziel voert met deze en gene kijker. BB, de ideale adressant, filosofen...
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dit is geen provocatie

Filosofen zijn er om ons uit te dagen. Het resultaat is wel vaak dat ze aan de kant staan van de goedkope uitdagers, de fascisten. Ze dagen ...