zaterdag 19 mei 2012

Uitleg van stukjes over Europa

Europa nam ik op in een soort blog dat onderdeel vormde van de websitepagina Cyclopenbouw (http://www.wix.com/amsimons/antonsimons/anton-simons#!26-europa). Het was een onbegrijpelijk stuk tekst.

Toch was de aanleiding niet zo onbegrijpelijk. Ik las ergens iets over de Europese gedachte en waarom we ermee blijven doorgaan. Nou, dat is dat het werken aan Europa een aantal bijproducten oplevert, zoals minder kosten kwijtzijn met grenscontrole en efficiënter milieubeheer. Die zucht naar efficiëntie blijft nog wel even doorgaan en daarmee ook het werken aan Europa.

Schaffen we het af, kortom, dan pakken we de draad later weer op. Of we gaan op sommige gebieden weer terug (bijvoorbeeld de euro) en andere weer verder (bijvoorbeeld samenwerking van politie).

Kijk, deze gedachte is best te bevatten.

Moeilijker is het stukje Eurincest, dat ik er destijds op liet volgen. Wat hebben we nu aan het bijproduct songfestival en wat heeft dat met incest te maken? Nou, misschien moet je het songfestival niet zien als een efficiënt bijproduct, maar als een merkwaardig symbool van de verdeeldheid van Europa. Maar ook dat verdeelde Europa, bijvoorbeeld Oost versus West, of Noord versus Zuid, blijft nog iets dat we niet makkelijk accepteren als zodanig. Ook daar wentelen we ons graag rond in de Europese gedachte.

Vergelijk dat met incest en de alomtegenwoordige seks. Er zijn gebieden waar onze binding geacht wordt geen seksuele vorm aan te nemen, zoals de band broer-zus of kind-ouder. Toch zie je ook daar nog weer sporen van seksualiteit die door bijvoorbeeld een Freud goed zijn onderkend (nog afgezien van zijn uitwerking).

Het kan haast niet anders of de Europese broederschapsgedachte bevat nog sporen van efficiëntie en seksualiteit. Laat je fantasie maar op hol slaan en dan kom je altijd ergens uit.

En zoals ooit de muren van Mycene werden gebouwd om de vijand buiten te houden, en de waterput te beschermen, zo hebben we dingen als de Europese gedachte nodig om contact met de wereld te onderhouden. Als bouwsteen dus.

Vragen? Stel ze gerust. Zet ze hieronder of stuur ze naar amsimons@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dit is geen provocatie

Filosofen zijn er om ons uit te dagen. Het resultaat is wel vaak dat ze aan de kant staan van de goedkope uitdagers, de fascisten. Ze dagen ...