zondag 14 februari 2016

De goedheid der jongens

Voetbal is een uiterst subtiel spel. Het heet een contactsport. Dat wil zeggen dat alle details die gaan over opzet en onbedoeld gevolg, over positie van alle uitsteeksels op precies welke fractie van welke seconde, meegenomen worden in de beoordeling.

Je hand iets te hoog geheven, je been iets te laat uitgestoken: het kan teken zijn van uitgekookte overtredingen maar evenzeer van onhandigheid, traagheid, en zelfs van goede wil richting trainer en sponsors.

Iedereen is schuldig. Maar meer nog geldt dat iedereen onschuldig is. Gilhaus, vele decennia geleden, was onschuldig totdat hij door Koeman werd geprezen om zijn geniale doodsschop.

De voetballers zijn een moreel voorbeeld voor de hufters op de tribune omdat ze hen zo na staan. Ze sympathiseren niet alleen met zwarten, ze zijn het vaak ook nog eens zelf. Ze laten zich symbolisch ophangen aan een galg en zien in hun ooghoeken de plastic bananen die door de officials worden opgeraapt.

Maar onderschat ook de jongens op de tribune niet. Ze staan altijd klaar om hun maten te dekken met oerwoudgeluiden, zeker als de camera's op je gericht zijn. Het gaat immers om het team dat hard werkt en om je vrienden die om elkaar geven.

Zo is het voetbal de plaats van Bildung bij uitstek. Ik vraag geen vrijspraak voor de aangeklaagde jongens, ik vertrouw erop dat ze de veroordeling en uitsluiting met geheven hoofd dragen.

http://www.ziggosporttotaal.nl/files/thumb/768x436/thumb/1536x872/Archief_Foto_s/Archief_Voetbal_D-F/Elleboog-e403773b41cac64887fe92d52b69e003-4b789dde84d1937e01d3fa7da947ccb7.jpg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dit is geen provocatie

Filosofen zijn er om ons uit te dagen. Het resultaat is wel vaak dat ze aan de kant staan van de goedkope uitdagers, de fascisten. Ze dagen ...