vrijdag 27 september 2013

Effectieve humor

Het gezag schijnt effectiever te kunnen worden uitgeoefend met humor.
Naarmate dit proces vordert, zal humor meer gezagselementen in zich opnemen.
Dit zal evenals bij de oude panoptische neutraliteitsfaçades geschieden met onzichtbaarheid der gezagsdragers en tactieken zelf.

Van nu af aan is elk humoresk gesprek in de huiskamer of op Facebook interpreteerbaar in termen van gezagsuitoefening, - vestiging en -opbouw. Ironie zal een manier zijn om het gezegde serieus naar voren te brengen, te ondermijnen, of - in het geval van sterke ironie - een onzekerheidsmarge te installeren die een licht intimiderend en instabiliserend effect heeft.

Deze impactwerkingen zou je ook kunnen omschrijven als 'motivatie'. Om te motiveren moet je iets eerst uit de ruststand brengen. Dat geschiedt zoals judo door meegeven, meegaan en meetrekken. Daarna brenge je in je object doeloriëntatie aan. De doelgerichtheid is als zodanig belangrijker dan de doelen dan wel het werkelijke bereiken ervan ofwel zelfs maar het bewegen in de richting ervan. Precies de doelgerichtheid maakt het object zodanig meegaand dat ook doelveranderingen in de plannen kunnen worden meegerekend.

De verantwoording is vervolgens een koud kunstje. Alles is ontspannen verlopen en je object is geheel uit eigen beweging met jou meegegaan.

Zie je wel, er is alle ruimte voor humor.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dit is geen provocatie

Filosofen zijn er om ons uit te dagen. Het resultaat is wel vaak dat ze aan de kant staan van de goedkope uitdagers, de fascisten. Ze dagen ...