donderdag 1 januari 2015

Carpe punctum

Muziek doet zo ontzaglijk veel. Ze stuurt alle uitingen de juiste kant op, ze bezorgt alles bij de ultieme destinant.

Muziek is zo krachtig dat je ze ook kunt gebruiken om de betekenis in contrast ermee te peilen. Luister bijvoorbeeld naar Youp van 't Hek. Mooie Oudjaarsconférence, leuke grappen. Hij brengt een sfeerachtig of muzikaal contrast aan tussen zijn grappenseries en zijn serieuze boodschap. Het is waarschijnlijk de bedoeling dat het contrast beide elementen uit de verf laat komen.

Vanuit het oogpunt van de analyse blijkt de relatieve zwakte van Youps filosofie pas wanneer je het muzikale element eerst tot je hebt laten doordringen. Voor de analyse is ontnuchtering nodig, maar om te ontnuchteren moet je eerst zat zijn geweest.

Raar eigenlijk dat nooit iemand op het idee komt om de muziek of sfeer voor de analyse met negatieve voortekens in te zetten. Zo didactisch zijn we blijkbaar al geworden, dat we muziek alleen ter versterking van een al gegeven boodschap opvatten. Niet om de analyse te radicaliseren door de muziek pas in tweede instantie weg te laten en te kijken wat er overblijft.

Vat ik Youp na afloop van mijn analyse samen, dan zeg ik: geniet van elkaar en het leven zolang het kunt, carpe diem. Zo'n genot kan niet zonder de dood, de ongewisheid van het morgen. Daarom kun je Youps boodschap net zo goed andersom opvatten: memento mori, leer te sterven. En omdat dat niet lukt, zoek naar dat ene lichtpuntje dat je pas ontdekt na alle cynische uitkleding.

Broer Youp van 't Hek overleden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dit is geen provocatie

Filosofen zijn er om ons uit te dagen. Het resultaat is wel vaak dat ze aan de kant staan van de goedkope uitdagers, de fascisten. Ze dagen ...