woensdag 21 januari 2015

Conduct

Hoe meer je wordt afgeleid, hoe meer je wordt afgeleid.
Deze ijzeren wet gaat zeker op voor situaties waarin je wordt afgeleid, zeg maar zowat elke denkbare situatie in de tijd van nu, de straat, de woonkamer, de klas.
Nu moet die afleiding ook worden opgevoerd, zoveel is duidelijk. Hoe meer afleiding, hoe boeiender, hoe minder last van je innerlijke oprispingen, hoe sneller je de concurrentie aftroeft.
Voor dat laatste is eveneens vereist dat je dwars door de afleidingen vasthoudt aan je eigen lijn. In de nationale IQ-test van BNN werd dat duidelijk.

Een sleutelelement in het geheel is de humor. Die functioneert namelijk dubbel. Hij leidt je af, maar leidt je in omgekeerde richting ook tot de kern. Ruben Nicolai casu quo.

Je kunt de afleiding ontlopen. Je kunt je ertegen immuniseren. Je kunt hem gebruiken voor het bereiken van je doel.

Dat maakt bijvoorbeeld didactiek tot een complex gegeven. Afleiding wordt gebruikt om tegenspel te bieden aan afleiding. Maar het afleiden van de afleiding wordt eveneens gebruikt om concentratie te bereiken.

We zullen een nieuwe discipline moeten invoeren, 'leiding' geheten. Daarin worden zowel toeleiding als afleiding geoefend.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dit is geen provocatie

Filosofen zijn er om ons uit te dagen. Het resultaat is wel vaak dat ze aan de kant staan van de goedkope uitdagers, de fascisten. Ze dagen ...