maandag 20 april 2015

Fatsoen mensen, fatsoen

Fatsoen was echt zo'n thema van het CDA. Ze schrokken van de secularisatie, van het populisme ter extremistische zijde (L/R/M), van hun verlies en van hun eigen inhoudelijke leegte. Fatsoen was dan echt zo'n thema dat de leegte in een keer opvulde. Je kon alle onrust van Nederland samenvatten in die ene bezwering: fatsoen mensen, fatsoen!

Inmiddels beginnen ook de andere middenpartijen de voordelen te zien van deze bezwering en alles wat erbij in de buurt komt. Nog een stap verder en alles wat zichzelf beschaafd vindt gaat de oproep plaatsen.

Maar naast de verspreiding van deze geniale quasi-oplossing is er nog iets anders. Het kan zijn dat iemand ineens ziet wat er voor reële nachtmerriescenario's worden uitgevoerd en het echt niet meer weet. Ook dan klinkt ineens die kreet. Zoals bij Joris Luyendijk bij zijn interview waarin hij zegt geen oplossing te hebben. Wat natuurlijk niet kan, want het leven gaat door. En dan dus: fatsoen mensen, fatsoen!

Begrijp me niet verkeerd, begrijp Joris niet verkeerd. Fatsoen betekent niet dat de verzamelde ethici en cultuuromslagfilosofen de hoge kantoren moeten bestormen en zich lekker moeten laten uitbetalen. Quid pro quo. Fatsoen prima, maar wat staat ertegenover? Op die toon dus, dus niet.

Hoe dan wel?

Diverse opties, die kun je zelf bedenken. In het kort komt het erop neer om diverse opties te bedenken. Dat lijkt me de beste optie. En dan optie niet in de zin van de optiebeurs, maar van een denken dat nog dieper graaft, nog dieper zinkt en nog breder uitwaaiert dan de opties van de optiebeurs. Fatsoen is er een van. Maar we zijn nog niet eens begonnen het probleem te zien. Dan komt geloven, dan komt het onder begrip brengen. Dan komen de opties. Filosofen hoeven niet mee te doen, die zijn al afgeschreven. Laat de rest maar eens iets verzinnen.


Afbeeldingsresultaat voor optiebeurs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Beloofd en verteld - Overdenking op Prinsjesdag

Een prominent kenmerk van de (extreem-)rechtse wind is de samenzwering. Ze zijn altijd met zijn drieën en zweren samen tegen ook weer drieën...